Eller det var det i hvert fald i går. Bedre sent end aldrig, er det ikke det man siger?
Vi står som nogen af jer nok ved, midt i en flytning. Fra en rigtig dejlig lejlighed til et endnu lækre hus. Så det bliver super skønt at få noget mere plads, og hunden (Saki) får en noget større have. Men hold op hvor er der meget der skal pakkes, og hvor har jeg bare lyst til at julehygge hele tiden.
Men d. 1. december lavede jeg mine absolut ynglings opskrifter på…
Julesmåkager
Brunkager
Antal: 164 stk
Forbredelsestid: 35 min.
Bagetid: 8-10 min. 150 grader (varmluft) 190 grader (alm. ovn)
Ingredienser
500 g. mørk sirup
250 g. smør med salt
250 g. sukker
½ spsk stødt kanel (gerne med top)
½ spsk stødt nelliker (gerne med top)
½ spsk potaske (gerne med top)
1000 g. hvedemel
Pynt: mandlerflager
Fremgangsmåde
- Sirup, smør og sukker smeltes sammen i en gryde over jævn varme.
- Når blandingen er smeltet tilsættes nelliker og kanel.
- Når det hele er smeltet godt sammen, tages gryden af varme og potaske røres ud heri.
- Blandingen afkøles og blandes med mel.
- Læg dejen på køl til dagen efter.
- Når dejen har stået natten over, skal den skæres ud. Dejen kan både rulles ud til en rulle i den diameter man ønsker sine brunkager og skære rullen i skiver, eller man kan rulle dejen ud og bruge udstikker til at forme sine småkager.
- Hvis man ønsker mandler på sine brunkager, skal de komme på nu, inden dejen kommer i ovnen. Jeg bagte den ene halvdel med mandler og den anden halvdel uden. Så kan jeg kommer et fint glasur mønster på de andre.
- Bag nu kagerne i ovnen på 8-10 min på 190 grader alm. ovn eller 150 grader varmluft. Sæt gerne uret til 5 min, og kig hvordan småkagerne har det, da tiden afhænger af størrelse, tykkelse og ovn.
Tip
Dejen kan sagtens fryses og tages frem når man har lyst til at lave brunkager. Har man en travl jul, arbejder i butik eller lignende, så kan dejen med fordel laves før december, og tages ud når man ønsker at bage julesmåkager.
Vaniljekranse
Antal: 154 stk.
Forbredelsestid: 35 min.
Bagetid: 8-10 min. 200 grader (varmluft) 225 grader (alm. ovn)
Husk: En kødhakker med kageplader til eller en kraftig sprøjtepose og stjernetyl, jeg bruger 12 mm.
Ingredienser
500 g. hvedemel
0,5 tsk. hjortaktsalt
400 g smør
1 vaniljestang (man kan med fordel tilsætte ½ tsk. vaniljesukker også, det giver en dejlig smag)
300 g sukker
125 g mandler
1 æg
Salt
Fremgangsmåde
- Sigt mel, hjortaktsalt og salt ned i en stor røreskål.
- Skær smørret i små stykker og kom det i melet.
- Ælt mel og smør sammen til en grynet masse.
- Flæk vaniljestangen på midten, og skrab kornene ud af vaniljestangen.
- Bland vaniljekornene og sukker sammen, så kornene bliver skilt fra hinanden. Jeg plejer at bruge en ske eller en kniv til, at blande sukker og korn.
- Kom derefter sukker op i melblandingen og ælt det ind i dejen. Gem gerne vaniljestangen, og kom i dåsen med de færdige vaniljekranse. Det giver en rigtig dejlig duft af jul og vanilje.
- Hak mandlerne fint, men ikke til mandelmel, der må gerne være små stykker af mandler i kransene, men de skal være så fine at de kan komme ud af sprøjteposen eller kødhakkeren.
- Kom de hakkede mandler i dejen og ælt det sammen.
- Saml dejen med et æg og stil den i køleskabet til massen er helt hård, eller til dagen efter. Jo mere hård dejen er, jo pænere mønster får vaniljekransene når de bliver bagt.
- Når dejen er blevet afkølet, så skal kransene formes. Jeg bruger en kødhakker, men man kan også sagtens bruge en god kraftig sprøjtepose med en stjernetyl på 12 mm.
- Når vaniljekransene er formet skal de bages i ovnen på 200 grader varmluft i 8-10 minutter, men sæt uret til 5 min og hold øje, tiden afhænger meget af hvor store vaniljekransene er lavet.
Tip
Har du ikke en sprøjtepose, eller en kødhakker kan du rulle dejen ud, og stikke den ud i søde hjerter, stjerner, kagemænd eller hvad du har på lageret. Har du ingen udstikker kan du med fordel bruge et glas, sæt kanen af glassen på den udrullet kagedej, og skær dine vaniljekranse runde i stedet for. Du kan lave et lille hul i toppen, så man kan få en snor igennem. Det ser rigtig fint og dekorativt ud.
Brug også vaniljekransene som værtindegave.
Pebernødder
Antal: 469 stk.
Forbredelsestid: 30 min.
Bagetid: 8-10 min. 200 grader (varmluft) 225 grader (alm. ovn)
Ingredienser
250 g. smør
250 g. sukker
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt hvid peber (det skal være den hvide desværre, den sort kan hurtigt blive meget stærk)
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl. piskefløde
500 g. mel
Fremgangsmåde
- Pisk smør og sukker sammen. Jeg bruger min køkkenmaskine til at blande det hele sammen, har man ikke sådan en kan man sagtens bruge en håndmixer eller et piskeris.
- Fløden piskes i sukker og smørblandingen (på laveste niveau).
- Bland krydderierne (ingefær, kardemomme, kanel, hvid peber) bagepulver og natron i melet.
- Bland melblandingen i smørblandingen lidt af gangen, så dejen ikke klumper og til dejen bliver nogenlunde fast.
- Tag dejen op og ælt godt igennem til dejen bliver smidig og fast
- Tril dejen ud i pølser, og skær små skiver som man enten kan bruge som de er, man kan klemme dem trekantet, eller man kan rulle den runde. Jeg lavede halvt af hver. Man kan også gå i en helt anden retning, og bruge udstikker, det ville være sødt. Man kan evt. lave et lille hul i toppen af småkagen, og så kan man hænge dem op, eller bruge dem på pakker eller andet sjovt.
- Kuglerne/trekanterne eller hvad man nu har fundet på af sjovt sættes på en bradepande, for nu er det tid til de skal i ovnen. Man kan sætte dem nogenlunde tæt, men de hæver en lille smule, så ikke alt for tæt.
- Bag småkagerne i 7-10 min. på 225 grader i alm. ovn eller 200 grader varmluft. Som anbefalet overfor så sæt uret til 5 min. og hold øje med dem løbende, da det afhænger af størrelse, og ovn.
- Så er småkagerne færdige og SÅ lækre, glæd dig.
Tip
Som skrevet under punkt nummer 6. så kan småkagerne udstikkes lige som man vil. Stik dem ud med en udstikker i sjove former. Man kan også lave et lille hul i småkagen, så de både hænges op eller bruges på gaverne som en del af indpakning.
Så er der bare tilbage af sige velkomme og held og lykke med bagningen.
Camilla
Follow my blog with Bloglovin
Skriv et svar